Gekruid Lamsvlees uit Ethiopië

1 minuut lezen

Ingrediënten

  • 500 gr lamsfilet
  • 3 eetlepels olijfolie
  • 1 grote rode ui
  • 1 theelepel verse gember
  • 2 grote tenen knoflook (of 4 kleintjes)
  • 1 groene Spaanse peper
  • 1 eetlepel ghee (* ongezouten geklaarde boter, uitleg zie verder)
  • 3 theelepels berbere (* Ethiopisch specerijenmengsel, uitleg zie verder)
  • Zeezout
  • Vers gemalen 4-seizoenenpeper (of mixed peper)
  • 250 gr sperziebonen
  • 200 gr rijst
  • 4 theelepels chilipoeder
  • 2 theelepels fenegriekzaad
  • 2 theelepels gemberpoeder
  • 2 theelepels kaneelpoeder
  • 2 theelepels kardemonpoeder
  • 2 theelepels zwarte peperkorrels
  • 1 theelepels zout
  • Mespunt nootmuskaat
  • 4 theelepels komijnzaad
  • 3 theelepels knoflookpoeder
  • 4 theelepels gedroogde basilicum

Bereidingswijze

Bereiding van de Ghee (geklaarde boter)

  1. Verhit ongezouten boter tot het kookpunt
  2. Schep vervolgens de naar boven komende bestanddelen af

Bereidings van Berbere

  1. Maal het fenegriekzaad en de zwarte peperkorrels fijn
  2. Vermeng de chilipoeder, fenegriekzaad, gemberpoeder, kaneelpoeder, kardemonpoeder, zwarte peper en het zout met elkaar
  3. Rooster de specerijen (zonder olie) in een zware pan op laag vuur voor het verkrijgen van een meer intense smaak in ongeveer 10 minuten onder voortdurend roeren
  4. Maal het komijnzaad fijn
  5. Voeg vervolgens, de nootmuskaat, gemalen komijn, knoflookpoeder en de gedroogde basilicum aan toe
  6. Meng alles goed door elkaar
  7. Haal de eindjes van de sperziebonen en breek ze doormidden
  8. Schil de rode ui en snijd deze in plakken van een centimeter dik
  9. Schil de gember en hak deze zeer fijn
  10. Hak de knoflook fijn
  11. Snijd de groene Spaanse peper in de lengte doormidden en verwijder het zaad en de zaadlijsten. Hak de groene peper fijn.
  12. Snijd het vet van de lamsfilet en daarna in blokjes van 2 centimeter
  13. Bereid de rijst volgens de instructies op de verpakking
  14. Verhit de olie in een grote, zware koekenpan en bak er het vlees en de ui 5-6 minuten in tot het vlees rondom bruin is
  15. Schep er de gember, knoflook en de berbere door
  16. Roerbak 8 minuten op hoog vuur
  17. Voeg na 2 minuten roerbakken de sperziebonen toe
  18. Voeg de fijngehakte spaanse peper toe en breng op smaak met royaal zeezout en 4-seizoenenpeper
  19. Roerbak het nog 1 minuut
  20. Schep vlak voor het serveren de ghee door het gerecht
  21. Serveer met de rijst